$ DOLAR → Alış: 3,70 / Satış: 3,71
€ EURO → Alış: 4,34 / Satış: 4,36

KESKİN: YAYLALARDAKİ YIKIM KARARI ADİL DEĞİL”

• 06.10.2017
  • 174 kez okundu

CHP Vakfıkebir İlçe Başkanı Mehmet Kesin, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada, yaylalardaki yıkım kararının alınmasında AK Parti yöneticileri tarafından adil davranılmadığının altını çizdi.

Alınan yıkım kararı konusunda üçüncü bir yaklaşımın çözüm olmayacağına dikkat çeken Keskin,  “Bu durum bütünüyle yanlıştır. Vatandaşları mağdur eden yanlış yönleri var. Hangi kısımları doğrudur, hangi kısımları yanlıştır bir birinden ayırmak gerekiyor. Elimizden geldiğince bunu vatandaşlara ve yetkililere anlatmaya çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“YASLANDIĞI SİYASİ GÜÇLE YAYLALARI KENDİNİN KABUL EDENLER VAR”

Yaylaların betonlaşmasına karşı çıkılmasının haklı yönleri olduğuna vurgu yapan CHP Vakfıkebir İlçe Başkanı Mehmet Keskin, “Haklı yönleri var; son yıllarda bakıldığı zaman yaylalarımız betonlaştı. Çebine parasını koyan hiç gir engelle karşılaşmadan geliyor, yaylada evini yarın için konduruyor. Biz buna karşıyız, çünkü onlar gerçek yaylacılar değil. Onlar sonradan türeyen, oraları parasının gücüyle, yaslandığı siyasi güçle oraları kendinin kabul eden, oralara ev yapmayı hak kabul eden bir kesim var. Bu yeni değildir, son bir yılın olayı değildir; bunun geçmişi var, bu yanlış. Bir de bir kısmı var; yüz yıllardır bu yaylalarda yaylacılık yapan, hayvancılık yapan, oraları bekleyen, koruyan halkımız var. Onların dededen, babadan kalma gelenekleri var. Oraları yurt bilmişler, emek vermişler. Şimdi bunlar birbirinden ayrılabilir diyoruz. Şu an devletin yaptığı, hükümetin yaptığı bunları birbirinden ayırmıyor; adını orayı işgal edilen, orayı yağmalayan anlamında bir ifadeyle son bir aydır tespit yaptırıyor” dedi.

“BU BİR VİCDANSIZLIKTIR”

Son bir yılda yapılan yapıların yıkım kararının alınmasının hangi kriterlere bağlandığını da soran CHP İlçe Başkanı Mehmet Keskin, “Bakınız, yaylalarda yapılan yapıların adını kaçak yapı koyarsanız ve son bir yıl derseniz bunda bir yanlışlık vardır. Yıllardan beri yapılanların tamamı hukuk düzenine bağlı değil, tamamı öyle yapılmış. Son bir yıl içersinde dediğiniz zaman bu yanlıştır. Son bir yıl içersinde yaylalarda yapılanlara baktığımızda, tespitler yaptığımızda şöyle bir durumla, şöyle bir mağduriyetle karşı karşıyayız: Yüz yıllardan beri vatandaşlarımızın yaptığı yapılar eskimiş ve yenilenmesi gerekiyor. Kendine ait olan alan üzerinde eski evini yıkıyor ve yerine yenisini yapıyor. Veya yıkılanın yanında yenisini yapıyor ve yenisi yapılana kadar eskisinde barındıktan sonra eskisini yıkıyor. Şimdi bu tür yapılar son bir yıl içersinde yapıldı diye yıkım kararı alınıyor. Bu bir vicdansızlıktır. Bu olmaz. Son bir yıl diyoruz; peki 2016 yılında, 2015 yılında geriye doğru gittiğiniz zaman siyasi gücüne dayanarak, parasının gücüne dayanarak gidip orda villalar yapanlar, çok katlı binalar yapanlar, onlar ne olacak? Onlar neden bu yıkımların içinde yok? Bu olmaz; yani bunun kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur” şeklinde konuştu.

“YAYLALARIN DÜZENİNİ BOZAN AKAP’NİN TA KENDİSİDİR”

Yaylaların korunması için baştan beri mücadele verdiklerinin altını çizen Keskin, “Burada bizler yaylalarımızın betonlaşmasına karşıyız. Beton yapılar tabii ki yıkılsın ama yıllardan beri orayı bekleyen, orayı koruyan, geçimini sağlamak için oraya ihtiyacı olan insanların mütevazi barınaklarını değil; oraya icraat için, oraya rant için, oraya keyfi için fütursuzca gelip yerleşenlerin binalarını yıkabiliyor musunuz? Çaykara’ya bağlı Köprübaşı’nın bir yaylasında yıkım başladı. Berat Albayrak’ın yakınının oradaki binası yıkılmayacak. Neden Yapımına 2016 yılında başlanmış. Ayıptır, günahtır. Yaylaların ortak alanlarını incitmeye elbet karşıyız. Ancak vatandaşların kendilerine ayrılmış arazi üzerinde evini yenilemesinde hiçbir sakınca yoktur, yaylaların düzeni böyle bozulmaz. Yaylaların düzenini bozan rantçılardır, yaylaların düzenini bozan AKP’nin ta kendisidir. 2002’de iktidara geldikleri zaman yaylaların fotoğraflarına bakın, şimdiki yaylaların fotoğraflarına bakın. Oraları ranta açan AKP’nin kendisidir. Yıkılacak mı, AKP milletvekillerinin, ilçe başkanlarının, il başkanlarının, yöneticilerinin, zenginlerinin, patronlarının evleri yıkılacak mı? Kim yıkacak? Biz, yanlışın karşısındayız. Yaylacıların yanında, gerçek işgalcilerin de karşısındayız. Devlet, o yaylaların dokusuna uygun projelerle vatandaşların karşısına gelmelidir. AKP’ye son sorum şudur; Yıktığınızı neye göre yıkıyorsunuz; yıkmadığınızı neye göre yıkmıyorsunuz? “ ifadelerine yer verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

YORUM YAZ